Фотоволтаични системи- Системи за производство на електрична енергија

Во последните неколку децении сме сведоци на значително зголемената загаденост на воздухот. Најголемиот причинител за тоа е секако човекот со сите свои постапки кои дополнитело придонесуваат за овие штетни појави. Секојдневно читаме за различни видови на еко-системи, се со цел да започнеме да Повеќе...

Димензионирање на соларни системи

Потребите за топла вода во едно домаќинство се клучни при димензионирањето на сончевиот систем за загревање на санитарна вода. Но, тие зависат и од навиките на корисниците. На пример, ако семејството почесто се тушира, наместо да ја полни кадата, тогаш дневните потреби за топла вода се значително Повеќе...

Зошто да ја искоритите акцијата за соларни системи?

На самиот почеток на овој пост ве потсетуваме на акцијата за соларни системи, која е активна уште десетина дена и сите информации за неа можете да ги најдете на официјалната страна за акцијата. Знаеме дека соларниот систем е тој кој ја користи бесплатната сончева енергија и токму заради можноста Повеќе...

Научете нешто повеќе за автоматиката за соларните системи

Во изминатите топли денови кога главна тема за разговор се сончевите колектори и нивната монтажа,  треба да се обрне и значајно внимание на автоматиката за соларните системи. Контролата и мониторингот на целиот систем, има фундаментално значење за истиот со цел обезбедување на ефикасно и ефективно Повеќе...

Дали си имате поставено некое од овие прашања за соларните системи?-втор дел

На прагот на пролетта ви одговоривме на неколку најчесто поставувани прашање за соларните системи. Доколку сеуште не сте се одлучиле за поставување на соларен систем во вашиот дом и имате уште по некое неодговорено прашањa, се надеваме дека ова ќе ви помогне. Еве уште неколку најчесто поставувани Повеќе...

Сонцето – Пријател на Вашиот дом

Сите сме свесни за променливоста на месец март. Еден ден врнежливо, друг ден сончево, но сепак ни претстои последниот мартовски викенд за кој се најавува сонце. Сончевите денови се прекрасни за шетање, забава, пиење кафе во пријатно друштво, едноставно речено створени за уживање, но исто така се Повеќе...

Дали си имате поставено некое од овие прашања за соларните системи?

Сигурни сме дека барем еднаш сте си поставиле некое прашање во врска со соларните системи, а посебно кога сте пред донесување на одлука за купување на истите. Има неколку прашања кои што најчесто се поставуваат, а ние сме тука да ви ги одговориме. Што претставуваат соларните системи? Соларни Повеќе...

Придобивките од поставувањето Термосифонски сончев колектор

Со приближување на пролета и со оглед на добрите временески услови многумина од нас ќе почнат да размислуваат за поставување на сончев колектор.Доколку до сега не сте размслувале за поставување на соларни панели и искористување на бесплатните сончеви зраци, доколку пак не може да се одлучите во Повеќе...

Мароко ќе ја има најголемата соларна централа во светот

Мароко официјално пушти во употреба огромна соларна централа во Сахара, започнувајќи ја првата фаза од проект што треба да овозможи обновлива енергија за повеќе од милион Мароканци. Централата Noor I се наоѓа во близина на градот Уарзазате, на работ на Сахара, а може да генерира до 160 мегавати Повеќе...