Подно греење – основи

Подно греење

Подно греење е еден од најкористените и најекономичните начини за загревање на вашиот дом. Од друга страна подно греење спаѓа во групата на едно од најенергетски ефикасно греење. Може да се користи речиси насекаде во домот , благодарение на новата технологија и добриот дизајн.

Постојат два вида на подно греење:

 • подно греење на база на вода и
 • електрично подно греење .

За подното греење на база на вода се користи специјално црево наменето за подно греење, додека пак кај електричното подно греење се користат специјални електрични кабли. Доколку сте планирале изградба на нов дом, или пак живеете во веќе изграден дом, подното греење може да се користи за загревање на простории кои имаат бетонска плоча под нив. Ова е веќе популарен начин на греење и затоа се повеќе луѓе почнуваат да размислуваат за негово инсталирање во своите домови.

Од двата различни вида на изведба на подно греење, кое ќе го одберете ќе зависи од вас.

Првиот тип  на подно греење е со вода и е еден од најпопуларните системи во светот. Овој систем работи со цевки кои се наменети за подно греење и кои се поставени под подот. Низ тие цевки тече вода која е загреана и притоа ја оддава топлината кон подот. Водата се загрева со одреден извор на енергија која е на располагање, дали природен гас, котел на нафта, топлинска пумпа или електрична енергија.

Вториот тип е електричено подно греење кое е дизајнирано да се загрее на ист начин, само разликата е во тоа што овој систем работи на електрична енергија наместо цевки со топла вода. Електричното подно греење, исто така, се смета за еколошки начин за греење на просторот, и се троши помалку енергија во споредба со конвенционалните системи за греење.

За да се инсталира едно подно греење потребно е просторијата соодветно да биде изолирана. Изолацијата на подот во вашиот дом ќе придонесе за полесно и поефикасно загревање на самата просторија која се грее. Изолацијата на подот е особено важна ако просторијата што сакате да ја загреете со подно греење се наоѓа над просторија која не е загреана. Просторијата над незагреаниот на пример подрум може да има многу загуби на топлина од подот и затоа е неминовна добра изолација.

Подното греење на база на вода или електричното подно греење заедно со изолацијата за подно греење допринесуваат да се многу ефикасни, економски и еколошки во однос на другите греења.

Системите за подно греење не се дизајнирани за брза промена на температурата во просторијата. Подното греење е инертно греење, потребно е време за да се пренесе топлината на водата кон подот а од таму во просторот. Исто така подното греење не е наменето за простории во кои на подот има килим или теписон, бидејки топлината што е потребна потешко ќе се пренесе. Подните облоги претставуваат еден вид изолација на подот.

Се препорачува подот да биде од керамички, мермерни или гранитни плочи. На пример, во случај да имаме паркет на подот, поради својата дебелина потребно е да се инсталираат погусто цревата за подно греење за да се постигне бараната температура.

Цревата наменети за подно греење се изработени од полетилен и ги уште ги нарекуваме како пех црева. Најсовремените црева имаат и дополнителна заштита на површината наречена антиоксигенска бариера. Таа бариера го спречува воздухот да преку микропукнатините на цревото влегува во него и во допир со водата да формира алги во внатрешноста на цревото. Со зголемување на таквите алги се намалува протокот на водата, со што се губи и од квалитетот на греењето. Постојат и адитиви кои се поставуваат внатре во цревата за да се спречи оваа појава на формирање на алги.

Некои од поважните карактеристики на цревата согласно својата намена се коефициентот на пренос на енергијата и линеарното издолжување. Тоа значи енергијата што треба да ја пренесе пех цревото на подот и издолжувањето, собирањето на цревото во условите на греењето, се во дозволените пропишани рамки и стандарди. По тоа и се разликуваат од другите црева.

Системите за подно греење често се користат не само заради своите моќни и едноставни својства на греење, но, исто така, и бидејќи ја елиминираат потребата од грејни тела. Подно греење е исто така најдобар во креирање на рамномерна топлина низ целата просторија односно нема ладни места во самата просторијата. Топлината се движи од подот кон плафонот односно од нозете кон главата и тоа допринесува да се чувствуваме потопло.

Comments

 1. Zdravo
  Sakam da prasam dali moze da se instalira podno greenje vo objekt ( kuka) koj nema ploca tuku podot e izraboten vo star stil odnosno e duseme? Momentalno greenjeto e so panelni radiatori. Dali moze da se napravi i podno greenje na istiot kotel (sporet alfaplam term 20)? i dali bi bilo isplatlivo?
  Podot e izraboten od nuti fedr 22mm , nad nego ima stiropor 10mm, nad nego laminaten pod 8,3mm
  prasanjeto mi e dali moze pod laminatniot pod da se instaliraat crevata za podno greenje???

  blagodaram.

  • Почитуван г-дин Јанески,

   Прашањето ви е интересно. Одговорот е да. Може да се инсталира подно греење во такви услови.

   Прво котелот со кој располагате може да се користи но ќе треба да се инсталира и автоматика која ќе го регулира системот во режим за подно греење. Оваа автоматика може да се користи за било кој котел на цврсто гориво.

   Второ , опремата за подно греење се инсталира вообичаено на плочата од бетон и врз нејзе се става цементната кошулица. Но постои и опрема за вакво греење која се вика , за сув под. Тоа се табли од стиропор кои се изжлебани ( профилирани ) и во кои е сместено цревото за подно греење. На таблите има и поставено метални ленти, дифузори кои помагаат во дистрибуцијата на топлината. Врз нив поставуваат метални табли во два слоја. Со ова се добиваа целата опрема вградена во табли од стиропор со вкупна височина од 4 цм . Воедно ја заменува и цементната кошулка.
   Но овие системи поради дополнителната опрема и поради ретко користење се и повосоки со цените од опрематз за стандарното подно греење.
   Во колку сте заинтересирани за повеќе информации можам да ви дадам линк до проиводителот на ваква опрема.

   Значи вашиот објект може да се приспособи за подно греење, но инвестицијата на опрема би била повисока од вообичаената. Во овој момент не можам да ви дадам ориентациона цена.

   Поздрав,
   Сашо

 2. Здраво,

  Имам неколку прашања за вас. Имам објект, поткровје од 50м2, сакам да вградам подно греење. Сеуште немам ставено кошулица. Планирам да ставам плочки на подот. Ме интересира начинот на кој се поставува пех цревото и колку би ми требало за таа површина. Дали прво се става подното греење т.е. цревото па потоа кошулицата, т.е. најлон, стиропор и бетон, и како се поврзува со радијаторите. Планирам да поставам два радијатори. За почеток само инсталацијата ќе биде, а понатаму сакам да ја поврзам на камин со оџак.

  Поздрав,
  Гоце

  • Почитувани,
   Во вашиот случај ќе бидат потребни околу 320 метри црево за подно греење, инаку првин се поставува стиропор, потоа се мести цревото за подно, а над него се става кошулицата. Доколку цревото се измонтира правилно нема да имате потреба од двата радијатори.
   За сите останати прашања отворени сме за соработка.

 3. zdravo, sakam da pravan sprat, nova gradba pa bi sakal celiot da e so podno greenje, 90m2, no i toa da e povrzano so bojler i so solarno, dali e toa izvodlivo i otprilika kolku bi kostalo, samo materijalite. i drugo, za na betonska ploca dali moze crevoto za podno greenje da se montira vrz obicen stiropor, nezlebuvan i vrz nego dase stava kosulica.
  vi blagodaram i ke imam sigurno uste prasanja ponatamu. pozdrav

 4. Прашање
  Имам стан во Охрид со плоча, кошулица и паркет.
  Но би сакал да го извадам паркетот и да поставам подно греење а преку него плочки
  1) Дали има шанси да се постаи електрично подно греење со моѓност за посевна регулација ов дневната соба и во две спални соби?

  2) Дали може да се постави на кошулица или истата мора да се извади, па нанови да се поставува?

  3) Дали можете да ми дадете индикативна цена за 3 собен стан од цца 60 м2 ( без купатила)

  Поздрав

  Марјан

  • Почитувани,

   Подно греење може да се постави во вашиот стан, но да се внимава на висинската разлика затоа што подот ќе се подигне. Може да се постави на веќе постоечката кошулица, но над неа пак би требало да се поставува стиропор за подно греење и пак мала кошулица. Исто така би можеле да ја регулирате температурата посебно за секоја просторија преку посебни термостати.
   Цената на инвестицијата може многу да варира околу тоа каков стиропор ќе користите, но за материјал без стиропор и котел груба пресметка е околу 11 евра по метар квадратен.

   Со Почит,
   Термо Систем

 5. sakam da mi kazite dali brzinata na pumpata ima razlika vo greenjeto, odnosno dokolku e posilna pumpata mozi da pravi problem vo greeneto na podot fala

  • Почитувани,

   Пумпата се поставува за циркулирање на водата во системот за греење. Проблем може да се јави ако ставите послаба пумпа која нема да може да ја постигне циркулацијата во системот, инаку не би требало да има проблем ако поставите појака пумпа од потребната.

   Со Почит,
   Термо Систем

 6. ПОЧИТУВАНИ ТЕРМО СИСТЕМ ,

  имам една заблуда околу поставување на подно греење. Ке поставам подно греење на вода во нова градба на спрат некаде околу 200 квадрати , но не ми се допага идејата на целиот спрат да поставам плочки, него сакам да ставам паркет. Дали тоа би блио оптимано решение за загревање на просторот или можеби би било подобро да ставам ламинат бидејки е потенок. Грејното тело ке ми биде на дрва и планирам да ми стои исто така на спратот.
  Однапред благодарам со почит ВЕНЦО

  • Почитувани,

   Во врска со поставуање на паркет не сме сигурни дали има специјален паркет кој се поставуав за подно греење, а ламинат за таа намена има.

   Со Почит,
   Термо Систем

 7. Pocotuvani,
  Momentalno gradam sala na artificialna treva. Sakav da prasam dali moze podno greenje da se stava pod artificialnata treva?
  Predvreme vi blagodaram za vasiot odgovor.
  Pozdrav

 8. Почитувани,
  живееме во куќа а се топлиме со камин, сакам во детската соба да пставам подно греење и да залепам плочки бидејки таа е најдалечна просторија од каминот. Имаме на зидовите изолација на куќата, ве молам да ми препорачате што е подобро пдно греење на струја или со цевки со топла вода и се разбира што е поевтино
  поздрав Соња

  • Почитувани,

   Најдобра и најевтина варијанта ви е да поставите подно греење, бидејќи потребната температура на водата за подно греење е 45 степени.

   Со Почит,
   Термо Систем

 9. Pocituvani,
  Vo plan sum da celosno ja renoviram postoeckata kuka i da nadgradam potkrovje. So ogled deka kukata e postara normalno ke se pogrizam da stavam kvalitetna izolacija i donekade da doprinesam za pogolema toplina vo domot vo idnina.Sto se odnesuva do greenjeto bi sakal da postavam na celiot objekt podno greenje, pa Ve molam da mi predlozite sto bi mi bilo najekonomicno i normalno cenovno prifatlivo. Ve molam i za nekoja gruba presmetka kolku seta investicija bi me cinela. Vi blagodaram odnapred na odgovorot. So pocit

  • Почитувани,

   Најисплатлива инвестиција за греење би ви била подното греење. Што се однесува до цените ќе треба да ни пратите на меил спецификација или потребни материјали за во куќата, како би ви дале конкретна понуда со цени. Инаку на следниот линк http://www.termosistem.com.mk/products-page/podno-greenje/page/3/ можете да ги погледате производите за подно греење на кои имате и цени, па слободно можете да направите до некаде некоја груба калкулација.

   Со Почит,
   Термо Систем

 10. Goran Grozdanovski says:

  Pocituvani,
  Sakam da ve zamolam za informacija. Bi sakal vo detskata soba da postavam podno greenje na elektricna energija. Goleminata na sobata e 4,00 m na 2,75 m . Bi sakal da znam kolkava investicija e potrebna za ovoj tip na greenje i kolku dena se potrebni za izvedbata.
  Blagodaram

  • Почитувани,

   Секако дека можете да поставите подно греење во една соба со помош на сетот за подно кој можете да го погледате на следниот линк http://www.termosistem.com.mk/products-page/podno-greenje/set-za-podno-greenje-giacomini-r508k/ , на овој сет уште треба да се додаде цревото кое ќе го поставите околу 100 метри. Грубо целата оваа инвестиција би ве чинело околу 150 евра без монтажа. Инаку ние не правиме монтажа, единствено можеме да ви препорачаме наши соработници.

   Со Почит,
   Термо Систем

   • Goran Grozdanovski says:

    Vi blagodaram na brziot odgovor, ve molam samo kazetemi kade mozam da ve najdam za da ve posetam kako bi mozel da se dogovoram so vas za se ostanato, blagodaram pozdrav

 11. sakam da postavam podno greenje na 60tina metri kvadratni,kako da stapam vo kontakt so vas…Pozzzz

 12. Postovani

  Me interesira kolku dolgo traat dvata sistemi, (so voda i struja), dali imaat garancija i sto ke se sluci ako sistemot sto sum go instaliral otkazi, (se rasipi), posle nekolku godini?

  Pozdrav

  • Почитувани,

   Прашањето е премногу општо, инаку систем за греење како таков ако е направен со квалитетни материјали и квалитетна монтажа за истот функционира бепрекорно по 20 и 30 години (нормално околу електриката може да дојде до прегорување на греач во котелот и ред други работи кои се занемарливи во однос на целиот систем како инвестиција).

   Со Почит,
   Термо Систем

 13. Zdravo da ve prasam imame staveno vekje kosulica vrz plocata , sea ni tekna da instalirame i podno greenje dali e vekje kasno , i kolku kje se krene na visina , poso se raboti za potkrovje sekoj cm e biten , vrz podnoto greenje planiram plocki .. sovet ? da se vadi kosulicata ili ?

  • Почитувани,

   Не е практично на веќе поставена кошулица да поставувате повторно топловодно подно грење (електрично би можело) бидејќи самата изолација и цревото кое се поставува е наменето да биде во кошулица а не надвор од неа. Доколку поставите сега тоа би било како да имате дупла кошулица во куката и би изгубиле плус 5 cm од просторот во висина. Доколку имате дополнителни прашања слободно пишете.

   Со Почит,
   Термо Систем

 14. почитувани, ми препорачуваат да ставам врз подно греење на вода плочки од порцелан. Дали тоа е добро решение или можеби треба да бидат од друг подобар материјал ?

  • Почитувани,

   ПОставувањето на плочки паркети и други типови на подови не е во делот на нашето работење обично има посебно материјали од кои треба да се изработуваат плочките дрвото итн но каков тип е тоа најдобро го знаат во продавниците кои се занимаваат со тој сегмент од пазарот.

   Со Почит,
   Термо Систем

Остави коментар

*