Стиропор за подно греење

Како се повеќе се намалуваат надворешните температури така се повеќе луѓето или размислуваат на што ќе се загреваат, или пак веќе почнуваат барем во утриските или пак во вечерните часови малку да го пуштаат системот за греење. Ние во изминатите постови имаме многу пишувано за различни типови на загревање на домот и кои се нивните придобивки или пак негативни страни за одреден тип на греење. За подното греење имаме многу пишувано, a од напишаното можеме да заклучиме дека подното греење е многу поекономично од радијаторското a воедно е и многу покомфорно.

Но и тука има многу работи на кои би требало да се обврне внмание. Повеќето од луѓето не знаат дека постои специјално црево за подно греење и затоа во своите инсталации инсталираат алумпласт. Тука се јавува уште еден проблем околу стиропорот кој е наменет за подното греење. Незнам дали од неинформираност или пак нешто друго е во прашање, во инсталациите за подно греење се става многу тенок стиропор и со многу мала густина.

Тоа е многу погрешно затоа што доколку има инсталирано неквалитетен стиропор под цревото за подно греење, топлината наместо да се рефлектира и да оди во собата за која е наменета, тоа оди во плочата односно подот. За оваа намена се произведува специјален стиропор за подно греење кој со своите перформанси ги надминува сите на пазарот. Станува збор за стиропор за подно греење греење од програмата на Giacomini.

Од Giacomini произведуваат повеќе видови на стиропор со различни големини и дебелини, но ние сега ќе зборуваме за стиропор кој одлично се вклопува во секоја приказна кога станува збор за инсталации на подно греење. Стиропорот е со вкупна дебелина од 3,7 cm и е тврдо пресуван односно 30kg/m3. Повеќето стиропори наменети за подно греење се 20kg/m3, што е многу голема разлика. Со стиропорот на Giacomini виткањето на цревото за подно греење никогаш не било полесно. Поради испупчените делови (печурките) кои се составен дел од стиропорот, цревото многу лесно се витка околу нив,  и со тоа се заштедува на материјал бидејќи додатните елементи какошто се елките за црево и пластичните шини не се потребни. Воедно бидејќи печурките се рамномерно распоредени и цревото рамномерно се распоредува кога се витка околу нив, а со тоа и топлината во собата се распоредува рамнерно и зрачи еднакво од сите делово од подот. Долку се користи стиропор кој не е наменет за подното греење ова не е возможно.

На горната страна на стиропорот има заштитна обвивка која е со дебелина од 0,4mm и е од полистирен. Еден панел стиропор е со површина 1,23 м2 а печурките се на раздалеченост од 5 cm една од друга. Висината на печурките е така направена што идеално се вклопува со дебелината на цревото за подно греење на Giacomini и доколку се направи спој од овие продукти добивате нераскинлив спој од квалитет, сигурност, елегантност и комфорт.

Докулку имате во план да инсталирате подно греење во вашиот дом, овој стиропор би бил идеален избор, бидејќи подното се поставува еднаш и затоа би требало да се направи како што треба. Доколку инсталацијата не се направи како што треба, последиците ќе ги чуствуваме при првата грејна сезона, односно ќе ги нема барните и очекуваните резултати.

 

Остави коментар

*