Загревање со трајножаречкиот котел на Bosch

Во претходниот пост ви пишувавме за котлите на цврсто гориво од програмата на Burnit, во денешниот пост ќе ве потсетиме за карактеристиките и предностите што ќе ги добиете ако поставите котел на цврсто гориво од програмата на Bosch.

Котелот на Bosch е трајножаречки и е направен од високо квалитетен 4mm челик. Котелот е изолиран од надворешниот и внатрешниот дел со специјално валан лим кој не пропушта топлината и со самото тоа е многу помоќен и поефикасен од другите котли но поради тоа и му е потребен поголем оџак. Големината на оџакот е многу битен фактор при работата на овој котел.

BoschОсновни карактеристики на Bosch трајножаречкиот котел се:

* Максимално искористување на дрвата поради неговите тропромајни вертикални прегради кој максимално ја искористуваат топлината за загревање и со самото тоа го прават многу ефикасен и во исто време доста економичен
* Со едно полнење котелот може слободно да работи и повеќе од 8 часа
* Вратата за полнење се наоѓа на горната страна од котелот која е доста голема со што полнењето на котелот го прави доста лесно и брзо
* Овој котел има 30 % поголема искористливост
* Дизајнот и материјалите од кој што е направен му даваат предност и гарантираат долг работен век
Во зависност од тоа колкава квадратура сакаме да загреваме со котелот зависи и јачината. Овие котли имаат повеќе јачини но најчесто користени се 32 kw и 45 kw . За да знаеме која јачина на котел ни е потребна треба да се земат во предвит повеќе фактори и тоа: дали е нова или стара градба, каква е надворешната изолација, прозорите.

Со самиот котел доаѓаат и попратни елементи како вентил промаја, сет за чистење кој ако ги купуваме оделно од котелот би не чинеле дополнително финасии. Исто како и другите котли и на овој котел мора да се постави мешачки трокрак или четворкокрак вентил за заштита и дополнително продолжување на работниот век.

Истот така котелот е така направен што со мали промени лесно може на него да се постави горилник на пелети и тој наместо да работи на дрва би работел на пелети. Сите знаеме дека греењето на пелети е нешто поскапо но е многу почисто и еколошки поздраво за околината.

Доколку се одлучите за поставување на ваков котел правилно го монтирате и имате одличен оџак вие ќе влезете во големата група на доста задоволни и среќни корисници на Bosch котлите на цврсто гориво.

Comments

 1. Zdravo
  Ziveam vo kuka na dva sprata po 75 m2 ili vkupno 150m2, Vo koja imam instalirano instalacija za parno greenje i sega e na red da kupam kotel za parno greenje no neznam kakov, i koj e podobar trajnozarecki na Bosch ili Burnit WBS Aktive. Bosch vo start e podobar so cena i kako proizvoditel e sinonim za kvalitet no neznam dali ima elektronika kako kaj Burnit koj voedno e i poskap. Ve molam za pomos, koja e razlikata megu niv, odnosno koj e podobar? Odnapred vi blagodaram

  • Почитувани,

   Двата котли се одлично покажани разликата е во тоа што Bosch котелот нема автоматика и има вертикални промаи на воздухот за кои е потребен минимум ф200 дебелина и 9 м висина на оџакот, додека пак Burnit WBS Active има хоризонтални промаи на воздухот и нема потрба од толку голем оџак.

   Со Почит,
   Термо Систем

Остави коментар

*