Користете хидрофор за поголем притисок на вода

jpegПотребата за вода е од незамислив карактер за секој човек, па од тука и големата побарувачка за истата да биде под задоволителен притисок и на повисоки места. Притисокот на водата опаќа како расте висината на местото до кое сакаме да спроведеме водовод, а истото особено се изразува во летните периоди кога е зголемена потрошувачката на вода. За да немаме проблеми од овој тип најприфатливо решение е поставување на хидрофор со доволен капацитет на работа, кој ќе ги задоволи посакуваните потреби на вода во Вашите објекти.

Хидрофор претставува уред кој овозможува достава на вода до поголеми висини од цистерни, бунари или пак водоводни мрежи. Сите хидрофори работат под притисок од најмалку 8 атмосфери. Со тој притисок водата може да се достави и до 80 метри висина. При монтирањето најдобро би било хидрофорот да биде поставен на најниската точка или по можност во подрумските простории.

Транспортот на вода не е така едноставен како на прв поглед, така да околу оваа тематика се занимава цела индустриска гранка која се грижи за квалитетно изработени хидрофори, кои би овозможиле одлична работа и заштедување на електрична енергија. Од тој аспект можеме да кажеме дека компанијата Wilo ја има водечката улога при производство на овие високо квалитетни и високо ефикасни пумпни мотори на светските пазари.

Употребата на хидрофорите е широко распространета, но поради нивните карактеристики, примената е идеална за:

 • Водоснабдување. Во повеќето случаи кога станува збор за водоснабдувањето, водата треба од одредена дестинација да се транспортира до саканото место. Дали таа вода ќе се црпе од бунар, река, езеро, резервоар и.т.н, хидрофорот е идеален за оваа намена со тоа што почетокот на цревото што се наоѓа во изворот од каде што се црпе водата, ќе се заштити со неповратен вентил, се со цел да не се вшмукаат некои каменчиња или честички кои што подоцна би направиле некаков проблем.
 • Наводнување со вештачки дожд. Колку пати до сега кога сте поминале кај обработливите полиња сте забележале прскалки кои ја распрскуваат водата во еден ист интензитет како да паѓа дожд? За да имаат доволен притисок прскалките и да може водата да стигне до саканата дестинација, одговорен е хидрофорот.
 • Наводнување и вештачко оросување. Доколку се работи за наводнување не мора да станува збор за наводнување на големи површини како што се полињата со помош на вештачки дожд. Тука може да станува збор и за стандардно наводнување со црево, вештачко оросување или пак со системот какпа по капка, а транспортот на водата се обезбедува со хидрофор.
 • Транспорт на вода од бунари и длабоки резервоари. Доколку имате поширок бунар или пак некој длабок резервоар со водата, не мора водата рачно да ја вадите (традиционално со кофи), би можеле работата да си ја олесните многу, само би требало да обезбедите приклучок за струја.

Од нашата програма можеме да Ви го понудиме Wilo Jet HWJ хидрофорот кој е комплетен, подготвен за приклучување на систем за водоснабдување, наводнување и прскање од бунари и ниско поставени резервоари. Тој е составен од самовисинска пумпа WJ отпорна на корозија и мембрански сад (25 л) кој ги спречува честите вклучувања на пумпата. Тие се комплетно опремени со електричен и хидрауличен систем и се многу лесни за инсталирање. За да Ве запознаеме подобро со карактерисиките и можностите што ги имаат различните модели на хидрофорот, го презентираме следниов график.

wilo-hidrofor-grafikДоколку имате прашање за тоа кој хидрофор би одговарал на Вашите потреби, и дали би можел да се вклопи во целокупната слика што ја имате испланирано, како и за се останато поврзано со темава Ви стоиме на располагање.

Comments

 1. Za desetkatna zgrada koj tip od ovie pumpi bi odgovaral i koja e cenata?

  • Почитуван Дејан,
   За да можеме да дадеме конкретна понуда ќе ми бидат потребни некои дополнителни инфромации кои Ви се испратени по маил.
   Доколку имате дополнителни прашања слободно пишете.

 2. Pocituvani mi treba hidrofor za destkatna zgrada, dali mozete da mi dostavite varijanti so cena. pozdrav

 3. Мирослав says:

  За потребите на едно домаќинство кој тип на хидрофор е најоптимален ако се се знае дека бунарот е на длабочина од 20 метри и е одалечен од куќата околу 100 метри.

  • Почитувани,

   За едно просечно домаќинство од 4 члена би ви одговарал Wilo HWJ 203, меѓутоа доколку имате поголема потрошувачка на вода можете да го поставите и појакиот тип на хидрофор Wilo HWJ 204. Цените за хидрофорите ги имате на нашата страница во производи. Но со оглед на тоа дека имате бунар доколку немате поставено бунарска потопна пумпа ќе ви треба бунарска пумпа, а не хидрофор.

   Со Почит,
   Термо Систем

 4. Sakam da prasam potopni pumpi za navodnuvanje vo zemjodelstvo ili solarni pumpi dali imate i kako do cena i informacija

 5. Здраво,
  Ме интересира колкава пумпа е потребна за 6 катна зграда, за 1 влез, со вкупно 10 станови, по 2 стана на кат?
  Висина на зградата 25 метри.
  И се разбира колку е цената на таква пумпа?
  Ви благодарам.
  Поздрав.

Остави коментар

*