Позитивни и негативни искуства од различните видови на пелет

homemade-wood-pellets

Видови на пелети ! Во зависност од тоа кој вид на био маса се користи за производството на пелет, постојат повеќе видови на пелети и тоа : дрво- струготини, слама, стебла од памук, лушпа од ориз, лушпа од кикирики, бамбус, делови од хартија, трева, пченка итн. Во специјални машини за производство на пелети, се става главната суровина од која ќе се произведат пелетите. Тие поминуваат низ специјални цевки каде што се компресираат во цилиндри со различна димензија. Машината суши, компресира и ја формира формата на пелетите, по завршувањето на овој … [Повеќе...]

Обновлива суровина за греење на вашиот дом, хит во Европа

pellets_1

Примената на пелететите како гориво, започнува некаде во 1993 година, па од тогаш па се до ден денес се усовршува и наоѓа на одлична широка примена. Многу од корисниците на други енергенси, како што се на пример нафта, дрва, јаглен итн се префрлаат на пелет, како моментално е најефтиниот енергенс мерено по добиена енергија/цена на чинење во цела Европа. Пелетите се обновлив извор на енергија и при нивното согорување не ја загадуваат околината. Пелетите се огревно гориво, произведено од компресирана биомаса. Дрвените пелети се најчесто … [Повеќе...]

7 Трикови за заштеда на електрична енергија

saving-electricity

Со примена на мали трикови можете да ја намалите сметката за електрична енергија. Еве некои од триковите: 1. Затворете ги вентилите на радијаторите во собите кои не ги користите. 2. На Вашите радијатори поставете термостатски вентили и термостатски глави. 3. Поради одржувањето на ефикасноста на Вашиот систем за греење, два пати годишно испуштете го воздухот од радијаторите. 4. Доколку немате, набавте си дигитален термостат за греење и ладење, со чија помош прецизно ќе ја контролирате температурата во вашиот дом. 5. Елиминирајте ја непотребно … [Повеќе...]

Затоплување на нашиот дом со радијаторско греење

Bor Pan панелен радијатор

Основна цел на радијаторите е со испуштање на топлина добиена од топлата вода која циркулира во нив и со тоа да загреваат одредена просторија. Затоа е најдобро радијаторот да има што е можно поголема допирна површина со воздухот. Во денешно време најкористени се панелните и алуминумските радијатори. Без разлика каков радијатор ќе поставиме во просторијата доколку тој е со доволна големина ќе ја загрее просторијата без разлика од кој тип е. Во денешниот пост ќе ви кажеме нешто повеќе за панелните радијатори. На нашиот пазар има многу … [Повеќе...]

Совети за подно греење со елемeнти од програмата на Giacomini

u2

Градите куќа или пак реновирате стан? Размислувате со кој систем на греење да се обезбедите? Сакате едноставен систем кој ќе ве загрее во текот на ладните зимски денови!Еден од начините за решавање на греењето во вашиот станбен објект е вградување на подна инсталација за греење, кој што може да грее на база на вода (се вбројува во најпопуларните системи за греење) или пак да биде електрично подно греење. За да се инсталира едно подно греење потребно е просторијата соодветно да биде изолирана. Изолацијата на подот во вашиот дом ќе придонесе за … [Повеќе...]

Производи за регулација на притисок од програмата на Giacomini

PT024EN_riduttori_pressione

До сега многу пати сме зборувале за тоа колку е важно еден систем непречено и сигурно да си ја извршува својата работа. Токму заради тоа ви ги претставуваме Вентилот за редуцирање на притисок и Контролерот за диференцијален притисок од програмата на Giacomini. Giacomini вентил за редуцирање на притисок Во овој пост ќе зборуваме за вентилите од програмата на Giacomini кои имаат функција да го регулираат и стабилизираат притисокот во хидрауличното коло. Вентилот има прилагодлив излезен притисок, бронзено тело обложено со никел и приклучок за манометар … [Повеќе...]

Термо Систем повторно дел од Технома 2014

tehnoma  ФИНАЛНО 2014

Во период од 14-18 Октомври 2014 година на Скопскиот Саем ќе се одржи 40 Меѓународен саем на металургија, електроника, енергетика, неметали и градежништво- Технома 2014 година. Свое учество на овој саем ќе заземат повеќе домашни и странски излагачи, меѓу кои и Термо Систем, преставувајќи ги реномираните странски компании од областа на греење, соларни системи, водовод и климатизација. Долгогодишнитe партнери на Термо Систем, годинава ќе се претстават со своите најнови достигнувања во својата област, нудејќи им на потенцијалните потрошувачи саемски … [Повеќе...]

Промотивна октомвриска акција на DAIKIN INVERTER

Daikin flaer finalno

ИМАЈТЕ ТОПОЛ ДОМ ВО ПРЕТСТОЈНИТЕ ЗИМСКИ ДЕНОВИ, ЗАГАРАНТИРАНА ЗАШТЕДА НА ЕНЕРГИЈА И ПОНИСКИ СМЕТКИ. ОДБЕРЕТЕ ЈАПОНСКИ БРЕНД СО ОДЛИЧНИ ПЕРФОРМАНСИ И ВИСОК СТАНДАРД ЗА КВАЛИТЕТ. Сеуште не сте решиле како ќе се греете оваа зима? Решивте да ставите крај на екстремно ладните зимски утра и ноќи? Потребно ви е грејно тело кое ќе се прилагоди на вашите потреби, а истовремено нема дополнително да го оптовари вашиот буџет. Ние ви нудиме решение со кое и во најладните зимски денови ќе се греете НАЈЕВТИНО. Ви ја преставуваме револуционерната … [Повеќе...]

Запознајте го најштедливиот котел на пазарот на ЕУ: Bosch тропромаен трајножаречки котел

1087376406_7

Сакате минимална потрошувачка на јаглен или пак дрва и постојана температура во вашиот дом помеѓу две ложења? Во потрага сте по котел кој малку ќе троши, многу ќе загрева и ќе го користите долго. Основните четири работи кои треба да ги знаете при набавката на котел за греење: колкава потрошувачка на гориво има (без оглед на каков вид), каква регулација на температура има, од кои материјали е изработен котелот и дали има дополнителна опрема која е неопходна да се купи за котелот (а не спаѓа во неговата цена). Она што особено треба да се нагласи е … [Повеќе...]