Потрошувачката на пелети за греење може да зависи од многу фактори. Избор на котел, негова инсталација, прилагодување за работа, редовно оддржување и годишна услуга, квалитет на пелети… Секој детал влијае на потрошувачката на пелети, и може лесно да се намали, така што цената на греењето на крајот на сезоната е значително пониска.
Во последниве години, греењето на пелети од дрво станува сè попопуларно. Цената на греењето е слична, и често пониска отколку со греењето на дрво или јаглен, а удобноста е неспоредливо поголема и обемот на работа за време на грејната сезона е исто така неизмерно помал. Интернет-форумите се полни со контроверзии околу системот за и против греењето на пелети, а едно од најчестите прашања е како да се намали потрошувачката на пелети. Се разбира, тие основни работи се земаат здраво за готово – дека куќата е добро изолирана, дека столаријата е квалитетна, дека цевките за централно греење во просториите што не се загреваат се изолирани… нема да пишуваме за тоа, ќе обрнеме внимание на тоа како да се намали потрошувачката на пелети. загревање во прашање.
Прво и најважно е избор на котел, во случај само што сте планирале да се префрлите на овој вид греење. Една од вообичаените грешки е да се купи котел поголем од потребниот за да се загрее квадратурата на просторот. Ако купивте котел со пелети од 35 kW за да загреете 60 квадратни метри, тоа е слично како да одите на работа секој ден во теренски теренец со бензински мотор со моќност од 300 коња. Може да се грижите, да возите лесно, но потрошувачката секогаш ќе биде околу 15 литри. Едноставно – уредот не е добро усогласен со намената. Логично е да се земе поголем котел само ако планирате да ја проширите куќата или квадратни метри што ќе се загреат во блиска иднина. Теориите дека „поголем котел“ е подобро решение затоа што ќе работи растоварено, па полесно ќе се загрева и работи посигурно, едноставно не се точни.
Ако веќе сте во ситуација да имате преголем котел за просторијата што ја греете, тоа не е крај на светот. Потрошувачката може да се регулира со прилагодување на моќноста на котелот. Во зависност од производителот, постојат опции P1, P2… Како ова е поставено на вашиот котел, можете да го најдете во употреба за употреба, и со тоа може да се справи овластен сервисер, на пример за време на годишното чистење на котелот, што се препорачува да го направите. Инаку, советот на сите професионални мајстори е секогаш да контактирате со сервисер кој разбира специјално за вашиот котел. Повторно, приказната е иста како и за автомобилот – некои основни работи, како што е промена на моторното масло, може да ги направи секој механичар на кој било автомобил. Но, за да се провери работата на електрониката на моторот или да се направат некои специфични прилагодувања, таа мора да ја забавува некој што има специјално искуство со таа марка на автомобили. Значи, за сите поставувања на котелот на пелети, најдобро е да контактирате со овластен сервисер кој точно знае што треба да се направи. „Комшијата Миле кој разбира сè“ во принцип ќе може да го стори истото како вас и голема е шансата да расипе нешто. Кои се шансите дека „Комшијата Миле“ знае дека можеби треба да инсталирате вентил за мешање, правилно да го прилагодите, за да се решат проблемите? Никој.
Покрај изборот на квалитетен котел со соодветна моќност, на потрошувачката на пелети влијае и неговото оддржување. Ја споменавме таа редовна и годишна услуга. За редовно сервисирање се грижи корисникот, а тоа се врши, во зависност од интензитетот на греењето еднаш на ден или неколку пати во текот на неделата. Најдобро е да додадете пелети во резервоарот кога котелот е исклучен некое време. Потоа, откако ќе го наполните резервоарот, можете да го исчистите и горилникот, бидејќи нема оган и горилникот е оладен. Тоа е местото каде гори пелетот и се наоѓа зад металната врата, обично со стаклен прозорец. Горилникот е всушност пепелник полн со дупки за минување на воздухот во кој горат пелетите. Треба да се отстрани и исчисти од талози на згура, така што воздухот може полесно да циркулира и пелетите да горат поефикасно. Колку е почист горилникот, толку е помала потрошувачката. Во оваа комора, пепелта од согорувањето исто така се акумулира на дното под горилникот и треба да се исчисти кога се акумулира, но овие наслаги можат да влијаат на потрошувачката само ако котелот е само напуштен. Дел од повременото одржување е во празнење на втората комора за пепел, која се наоѓа веднаш до неа. Се испразнува многу поретко, во зависност од квалитетот на пелетите и интензитетот на греењето, неколку или неколку пати во текот на сезоната.
Покрај редовното сервисирање, постои и годишна услуга. Како и со итни интервенции, најдобро е редовната услуга да му ја доверите на сервисер кој конкретно има искуство со овој тип на котел. Покрај чистењето извршено од вас, сервисерот ќе контролира и исчисти и многу други елементи како што е вентилаторот, но и чистењето на самиот разменувач на топлина, така што котелот е подготвен за следната сезона, а кој не ви е достапен. Треба да се обрне внимание и на каналите за димни канали каде производите од согорувањето од котелот одат до оџакот, а треба да се провери и самиот оџак. Ако котелот е добро поставен, системот е добро разреден и се користат квалитетни пелети, ќе бидете изненадени колку малку нечистотија ќе се отстрани, особено ако претходно сте загревале дрво или јаглен. За време на годишната проверка на котелот, искусен сервисер ќе може да ве советува на вистински начин како да управувате со котелот, бидејќи секоја куќа и секој систем за греење се различни поради своите специфии. Многу е подобро искусен сервисер да ви каже која температура на водата во котелот е идеална, како да поставите други параметри, отколку да барате одговори на форуми на Интернет.
На потрошувачката секако влијае квалитетот на пелетите. Веќе пишувавме за тоа, лошите квалитетни пелети имаат помала калориска вредност, така што потрошувачката е логично поголема, и обично нејзината чистота е помала, па затоа и контаминацијата на котелот е поголема, што сето тоа влијае на сигурноста на котелот и неговата потрошувачка. Заштеда од неколку десетици евра по тон со купување полоши пелети, обично резултира со повеќе пари потрошени за греење на крајот на сезоната, или преку поголема потрошувачка или преку вонредни интервенции на котелот. Заклучокот е јасен – котелот треба да го инсталира професионален мајстор, овластен сервисер треба да ги одобри овие работи и да го стави котелот во функција, а пожелно е овластен сервисер да го чисти и прегледува котелот еднаш годишно. Кога додавате на сето ова во редовното оддржување за време на грејната сезона и употребата на квалитетни пелети, станувате добар кандидат за добро загревање со минимална потрошувачка, наместо да барате решенија за вашиот проблем на форумите преку Интернет.
Leave a Reply