Зошто да користиме трајножаречки котел на цврсто гориво и кои се неговите предности?

Bosch kotelБез оглед на тоа дали се работи за објекти, куќи или станбени згради, нови или реновирани објекти поставување на котел на дрва е едно од најекономичните решенија за греење во моментов. Котелот на дрва овозможува производство на голема топлина и топла вода потребна за загревање на вашите простории.

Трајножаречките котли на дрва овозможуваат висока ефикасност, бидејќи се направени од високо квалитетен челик и гус. Низ трајножаречките котли има прегради кои успеваат да ја зачуваат топлината внатре во котелот подолго време, се со цел да може да ја затоплат што повеќе водата која е наменета за загревање на радијаторите и бојлерите. Ова овозможува заштедување на големо количество на гориво во однос на конвенционалните котли и печки на тврдо гориво.

Основни карактеристики на трајножаречкиот котел:

– оддава топлина која е резултат на максимално искористување на секаков вид на цврсто гориво кое се користи во котелот. Исто така тука е важно и да се напомене фактот дека овој котел од надворешната страна е обложен  со високо ефективна изолација која спречува непотребно оддавање на топлината, наменета да ја затопли водата која во него циркулира.
– со едно полнење на котелот со цврсто гориво, истиот може да работи со полна сила 8 часа или пак повеќе од 12 часа кога котелот работи со полуоптеретена снага.
– ложењето на овој котел е едноставно, бидејќи истиот поседува голема врата преку која се уфрла горивото.
– работата на котелот може да биде регулирана со помош на дигитален дисплеј кој ја покажува температурата и ја одржува на стабилно ниво. Една од неговите функции е да го заштеди огревниот материјал и да овозможи подолг животен век на котелот.
– повраток на загреаната вода заради кое се намалува и корозијата која настанува од ниските температури.
– овие котли содржат решетка со рачка каде согорува цврстото гориво и пред новото полнење со помош на движење на рачката, согорениот дел паѓа во решетката и веднаш потоа  котелот може да прима нови содржини.
– овие котли се со голем степен на искористеност, дури до 30% поголема од останатите котли.
– тајната за малата потрошувачка на котелот е во тоа што на решетката секогаш е запалена со иста количина на гориво без притоа да го допре вишокот на гориво кое е ставено во котелот за време на ложењето, а тоа обезбедува еднаква температура во котелот помеѓу две ложења.
– компактноста при монтажа придонесува истиот да може да се поставува на повеќе локации (на тераса, во гаража, подрум и сл.), без притоа да губи од својата температура.

– дизајнот и конструктивните особини на котелот му даваат предност кои гарантираат квалитет и долг животен век на уредот.

Од се она што досега го објаснивме во овој пост, можеме да заклучиме дека доколку се наоѓаме пред дилемата за избор на уред за греење, трајножаречкиот котел е ефикасно и економично решение кое на долг рок ги задоволува нашите потреби.

Остави коментар

*