Заштеда на огревниот материјал со поставување на треајножаречи котел

Bosch трајножаречкикотелИнвестицијата во котел е голема, затоа треба добро да се информирате и распрашате пред да донесете одлука за купување. За вас како купувачи, освен цената, многу се важни податоците околу потрошувачката на котлите (трајножаречки, косо ложиште, промаја итн), квалитетот на изработка како и дополнителната опрема која следува во цената на котелот, а во спротивно ќе мора да се докупи или доплати. Друг важен фактор е правилна и квалитетна инсталација на котелот, која ќе гарантира правилна работа на котелот и долг век на траење.

Во нашата програма го имаме трајножаречкиот котел на Bosch кој е специјано изработен со патентирана технологија од Bosh, која овозможува поголема заштеда на огревен материјал во однос на сите останати котли. Предностите на овој трајножаречи котел се бројни, па во понатамошниот текст ќе се обидеме да ви презентираме дел од нив

 * Со Bosh котлите на цврсто гориво се вклучени дополнителни елементи (термоманометар, вентил промаја, сет за чистење), кои не треба да се купуваат посебно и да се монтираат. Овие елементи не се среќаваат кај другите видови котли на црвсто гориво, што би претставувало дополнителни трошоци од некои 60 евра, колку што изнесува цената за поединечно да ги обезбедите овие дополнителни елементи.

 * Искористеноста на котелот е многу важен елемент. Bosh котлите на цврто гориво имаат до 30 % поголема искористеност за разлика од другите котли. Тоа значи дека доколку едно домаќинство за грејната сезона трошело 10 m3 огревен материјал, сега ке троши 7 m3. Сепак бројката во разлика не е мала.

 * Компактност при монтажа, може да се стави на било која локациија (на тераса, во гаража, подрум, итн) без притоа да губи дел од постигнатата температура. Тој е направен од трајно валан специјален котловски лим од 4мм, кој помеѓу слоевите е изолиран со специјален материјал и целата топлина ја насочува кон грејните тела кои се наоѓаат во вашиот дом.

Три вертикални промаи со топол воздух

Три степени на промаја со топол воздух

 * Котелот е составен од три вертикални промаи, создадени по најнова технологија за максимално искористување на топлиот воздух. Значи топлиот воздух што се создава при согорување на цврстото гориво поминува низ три преградени делови (промаи) внатре во котелот, пред да излезе преку оџакот. Со тоа се зголемува искристеноста на топлината што се јавува при согорувањето. Кај другите котли на дрва топлиот воздух поминува краток пат пред да влезе во оџакот, што води кон тоа да се става уште огревен материјал за да се добие истиот резултат.

 * За беспрекорна работа на котелот потребна е и правилна монтажа. Покрај монтажата пожелно е и поставување на трокрак мешачки вентил кој допринесува за намалување на кондензацијата во котелот, кој му го продолжува животниот век на котелот и искористеноста се зголемува.

 * Трајножаречкиот котел на Bosh е така направен што постои опција за пренаменување од цврсто гориво на пелети, што е многу интересно во период кога на пазарот станува се попопуларно користењето на пелетот како огревен материјал. За приклучување на котелот на пелет потребно е да се докупат дополнителни елементи како што се горилник со вградена автоматика, вратничка за горилникот и резервоар за плетите.

Главната цел на поставувањето на трајножаречкиот котел и на сево ова горе напишано е тоа што се намалува потрошувачката на цврсто гориво, а со тоа се намалуваат трошоците поврзани со греење. Значи дека доколку во една грејна сезона за огревен материјал до сега сте трошеле околу 20.000 денари, за истиот, па и подобар квалитет на греење со Bosh котелот ќе трошите околу 14.000, тоа го покажува и практичното искуство. Разликата е очигледна и значително би извршила влијание домашен буџет.

Покрај сите овие предности кои ги има трајножаречкиот котел на Bosh, постојат и стандарди кои треба да ги имаат вашите домови за правилно функционирање на истиот тој котел. За да се искористат максимално придобивките што ги нудат Bosh котлите многу битен е оџакот (неговата висина и ширина) и како ќе се монтира односно да има хидраулично балансирање. Доколку се одлучите за котелот и се следат параметрите кои ги објаснивме во минатите постови загарантирано е дека и вие ќе се приклучите на армијата задоволни корисници.

Остави коментар

*