10 Причини зошто да се греете на пелети

Референци

img_pellets_plantЧист, еколошки , лесен за употреба , ефикасен и економичен при користење како гориво за греење.
Пелетите припаѓаат на групата обновливите алтернативни извори на гориво.

Дрвените пелети се изработуваат од остатоци од дрво, кои се сушат и компресираат, во цилиндри со различна големина и должина. Позитивни и негативни искуства од различните видови на пелет.

1. Енергетски ефективен енергенс за греење.
2. Концентрацијата на јаглерод кој ја содржи е неутрална. Пелетите помагаат при спречувањето на голбалното затоплување.
3. По својот состав, пелтите преставуваат чист и орагански извор на енергија.
4. Енергија чиј што ресурс е обновлив. Дрвените пелети се прават од остатоци од дрва од одржливи шуми.
5. Локално се произведуваат.eco-biomass-350
6. Цената е стабилна и не е зависна, во споредба со другите видови на енргенси, како што се нафтата или пак гасот.
7. Голема и разновидна понуда на котли, камини итн, кој го користат овој извор на енергија.
8. Во се повеќе европски земји се субвенционира купувањето и инсталацијата на пелет систем за греење.
9. Значително го намалува остатоците од јаглеро моноксид.
10. Дрвените пелети се безбедно локално гориво.

Еко факт: Остатоците од изгорените пелети во котел со висока ефикасност се почисти во споредба со органското распаѓање во шумата.

Поврзано со темата:
Препознајте квалитетен огревен материјал на биомаса.
Камини со систем на дување на топол воздух: Технички карактеристики.
Горилник за пелети Bosch.

Comments

  1. Методи Трајчев says:

    Во се се согласувам со горе кажаното и плус Еко факт: Остатоците од изгорените пелети во котел со висока ефикасност се почисти во споредба со органското распаѓање во шумата.

Остави коментар

*