Прашања и одговори кои треба да ги знаете за пелетите!

image-3Сите пелети не се произведуваат исто. Популарноста на пелетите и нивната употреба наметна прашања на кои е потребно да се одговори, еве некои од нив.

Прашање: Што е она што ги прави пелетите добри како гориво?
Одговор: Најважното прашање кое треба да се постави на продавачот, дали составот на пелетот е од чисто дрво, дали содржи кора, листови или пак картонски производи. Сите квалитетни пелети произведуваат големо количество на топлина, а оставаат минимално количество пепел, искористувајќи го до максимум капацитетот на котелот или пак каминот.

Прашање: Како може да се препознае квалитетен пелет?
Одговор: Најлесниот начин да се провери квалитетот на пелетот е да се помириса. Едноставно наполнете ја дланката со пелет и помирисајте го. Она што треба да го помирисате е пријатен мирис на чисто дрво. Доколку забележите други чудни мириси, бидете сигурни дека во составот на тој пелет освен дрво има и други примеси.
Бидете Внимателни?! Поголемиот дел од производители и продавачи на пелет продаваат пелети во чиј состав има хартија, лепак, мастило итн, при тоа нивната цена е пониска за разлика од другите производители. Вака изработените пелети имаат карактеристичен мирис.

Прашање: Пелети од тврдо пресувани дрва или пелети од лесно пресувани дрва? Што е подобро?
Одговор: Повеќето луѓе сметаат дека пелетите од тврдо пресуваните дрва се далеку подобри, што не е вистина, кога се работи за пелети.
Првото и најважно нешто што треба да се запомни е дека Вие купувате пелети на тежина, а не по нивниот волумен. Тврдо пресуваните пелети тежат од 2 до три пати повеќе, во споредба со лесно пресуваните пелети. Како и да е еден тон тврдо пресувани пелети е исто што и еден тон лесно пресувани пелети.
Често на пазарот се среќаат пелети кои се нарекуваат Premium, тоа би значело во нивниот состав има исклучиво само дрво, без други додатоци и се разбира нивната цена е поскапа од останатите.

burning pelletПрашање: Што значи CO2 neutral ?
Одговор: ЕПА (Environmental Protection Agency-The EPA is an agency of the United States federal government whose mission is to protect human and environmental health.) ги именуваше пелетите дека се CO2 neutral и тоа со добра причина. Главниот постулат на оваа одлука се темели врз фактот што пелетите при своето согорување емитуваат CO2, како последица од дрвото, кој во текот на својот животен тек акумулирал CO2, а емитувал O2 (Кислород), како ефект. На пример јагленот, нафтата, природниот гас, при процесот на согорување емитуваат CO2, но никој од наведените горива не користел CO2, за разлика од дрвените пелети кои се емитуваат CO2 neutral, иста количина колку што акумулирале.

Прашање: Дали производителите на пелети ги сечат дрвата?
Одговор: Па не баш. Еден пример за тоа е производителот International Paper, кое е еден од најголемите светски провајдери на дрво во светот. International Paper за секое исечено дрво годишно, засадува 6 дрва нови. Секој производител треба да го следи наведениов пример, како клучна карактеристика, споредбено со јагленот, нафтата или пак природниот гас, кои потекнуваат од необорливи ресурси.

Повеќе од темата:

10 Причини зошто да се греете на пелети

Камини со систем на дување на топол воздух: Технички карактеристики 

Остави коментар

*