Соларни системи и нивната употреба

Акцијата за соларни системи е активна и сите информации можете да ги видите на официјалната страна за акцијата.

Дали е возможно стамбените комплекси да произведуваат дел од потребната енергија а не само да ја конзумираат? Во ова време соларните системи го дозволуваат ова со соодветна инвестиција и сигурна и тестирана технологија. Користењето на соларната енергија е многу важно  исто така и за домашниот буџет: трошоците за  производство на топла вода и греењето може да се покријат и до 80% од соларната енергија. Огромната пространост на оваа енергија може да биде достапна со помош на соларниот систем кој има проста но многу важна работа, да ја собира сончевата енергија, која е бесплатна и се протега насекаде околу нас и да ја претвора во топла вода. Доколку го обезбедите вашиот дом со соларен систем ќе придонесете за зачувување на животната средина, со тоа што ќе го намалите согорувањето на фосилните горива а со тоа и испуштањето на штетните гасови кои се одговорни за климатските промени.

Соларниот систем станува се попопуларен и попопуларен на светско ниво. Од една страна, фосилните горива како што се нафтата и природниот гас,  секојдневно ја зголемуваат својата цена и стануваат понедостапни и секако нивните извори се ограничени, од друга пак страна има и многу други последици од користењето на фосилните горива на околината околу нас, што пак не присилува да ги смениме нашите навики и да се определиме кон поеколошки извори на енергија.

Договорот за намалување на испуштање на гасовите кои што доведуваат до ефектот на стаклена градина, претставен во протоколот од Кјото,  директивата   EPBD (91/2002/CE) на Европската Унија околу енергетската искористеност на зградите, и најновиот договор на големите земји за фаворизирање на технологиите кои што се помалку штетни за природата, ја доведоа соларната енергија во мода.

Бидејќи соларниот систем е една интелигентна инвестиција која обезбедува краток период на повраток на средствата, се повеќе и повеќе инженери, инсталатори и корисници се потпрат на безбедниот, бесплатниот и неисцрпниот извор на енергија: сонцето.

Најпрвин соларниот систем беше направен да произведува само топла вода за санитарни потреби, денеска нуди навистина интересни можности. Во текот на грејната сезона обезбедува бесплатно греење со помош на подно греење, ѕидни панели и панелни радијатори. Во комбинација со новата генерација на домашниа апарати, дозволува да се користи топлата вода добиена во сончевиот колектор, за машини за перење алишта и за машина за перење садови. Во летниот период може да се користи за загревање и одржување на топлата вода во базенот.

Оваа мултифункционално искористување на соларната енергија нуди максимална заштеда  на елекрична енергија а со тоа и заштеда на пари,  што значи повраток на инвестираните средства за краток период. Да не ги споменуваме еколошките придобивки, со користењето на соларната енергија се намалува користењето на фосилните горива а со тоа се намалува и испуштањето на CO2 во атмосферата.

Giacomini куќаАко се земе во предвид актуелната ситуација во енергетиката и очекуваното сценарио што се предвидува за во иднината, соларната енергија претставува една од најконвенционалните и најрационалните решенија, што најновата технологија ја има понудено за да се соочиме со предизвиците за поекономични стамбени објекти и да учевствуваме во создавањето на енергијата потребна  за нивно функционирање.  За инженерите, инсталаторите и архитектите, соларните системи претставуваат ново поле на активности со сигурен развој и можност да понудат интегрирани решенија во оспособување на станбените комплекси најмалку окарактеризирани со обезбедување на поголема енергетска подршка и ефикасност.

Неколку примери на искористување на системот

 • Соларниот греен систем може да произведе бесплатна топла вода кога е присутно доволно зрачење на сонцето. На ваков начин може да се обезбеди висок процент на топла вода која се користи за санитарни потреби, така да доколку имате и конвенционален бојлер, слободно можета да го исклучите во текот на летото.
 • Во грејната сезона топлата  вода која ќе биде произведена од соларниот систем би можела да се користи за потребите на греење. Повисок процент на искористување се добива во таканаречените преодни периоди. Максималната ефикасност на ваквиот систем може да се постигне со комбинација на соларните панели на кровот и на ѕидот.
 • Достапноста на нова генерација апарати за домаќинство, отвора нови можности за користење на топлата вода добиена од соларниот систем.  Огромната фаза на загревање на водата за перење со електрична енергија може да се избегне со тоа што би се користела топлата вода од соларниот систем.
 • Ако вашиот дом располага исто така и со базен, придобивките од соларната енергија особено во текот на летниот период  би биле уште поголеми. Овој систем може да учествува во циркулација на топлинската енергија за базенот,  и  да помогне во одржувањето на температурата на водата во соодветните граници на удобност.

Comments

 1. Pocituvana Gospoda,
  MIlo mi e sto mi prativte emajl. Kolku e ekonomicno da se koristi soncevata energija za topla voda i zatopluvanje so radijatori ili podno greenje?

  • Почитувани,

   Поставувањето на соларни панели за греење во моментов е скапа инвестиција, но не и неизводлива. За да ја повратите вложената инвестиција ќе ви биде потребен долг периот, а тоа незнам колку би било најисплатливо.
   Доколку имате дополнителни прашања слободно пишете.

   Со Почит,
   Термо Систем

Остави коментар

*